Cech výrobcov ovčieho syra v Turci pod záštitou Matice slovenskej pozýva širokú verejnosť na 7.ročník Ovčiarskeho dňa – deň syra. Podujatie sa uskutoční 19. mája o 11. h v priestoroch Gazdovského dvora v Turčianskych Kľačanoch.
Organizátori pripravili bohatý sprievodný program pre deti i dospelých. V oficiálnej časti podujatia po vyhlásení víťazov a odovzdaní cien za výrobky z ovčieho syra si môžu účastníci zmerať svoje sily v jedení halušiek, pití žinčice, strihaní oviec na čas. Ťahákom tohtoročnej akcie určite bude nultý ročník majstrovstiev Turca vo varení bryndzových halušiek. Do tejto súťaže sa môžu prihlásiť dobrovoľníci u Ľubici Rosenbergovej v termíne do 18. mája 2012 - osobne na Gazdovskom dvore, prípadne telefonicky na čísle 0918 388 801. Viac sa dozviete webovej stránke.
Súťaže vo varení bryndzových halušiek sa môžu zúčastniť štvorčlenné družstvo, ktoré sa bude skladať z dvoch kuchárov a dvoch pomocníkov. Náradie a suroviny si zabezpečí každé družstvo a a variť sa bude z 2 kg očistených zemiakov. Hlavný kuchár po ukončení varenia a zmiešania halušiek, zdvihnutím ruky upozorní rozhodcu, aby zastavil čas. Hotové halušky sa odvážia (minimálna váha musí byť 3 kg) a kuchár odoberie vzorku (0,50 kg) pre hodnotiacu komisiu.
Vyvrcholením oficiálnej časti podujatia bude pokus o vyrobenie najväčšieho bryndzového pirohu Turca. Počas celej akcie čaká na účastníkov bohatý sprievodný program.
Autor: RR