MARTIN. Top Gastro Slovakia je súťaž žiakov stredných odborných škôl. Martin na nej reprezentovali budúci čašníci a barmani zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Jahodníkoch. V kategórii čašník súťažili druháčky Kristína Sušienková a Viktória Kiššová. Ich úlohou bolo pripraviť pred zrakom hosťa tri porcie šalátu ako hlavného jedla. Kristína Sušienková pripravovala rukolový šalát s hubovým aspikom, grilovaným enciánom a brusnicovým dipom, ktorý dochucovala iskrami z horiacej škorice. Viktória Kiššová sa rozhodla pre prípravu vrstveného zeleninového šalátu so seitanom, ktorý tranšírovala a tepelne upravovala. Obidve žiačky si počínali suverénne, čo potvrdilo aj ich umiestnenie a silný potlesk publika. Kristína Sušienková obsadila 1. miesto a Viktória Kiššová 4. miesto vo vytúženom zlatom pásme.
V kategórii barman – freestyle Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Martine reprezentoval tretiak Maroš Brachňák. Prípravou svojho fresh drinku si vybojoval zaslúžené 1 miesto. Do exhibičnej zostavy zakomponoval veľmi náročné prvky, ktoré vďaka svojmu vlastnému tvrdému drilu aj zvládol.
Súťažiacich prišli do Námestova povzbudiť aj ich spolužiaci a vytvorili pritom nezabudnuteľnú atmosféru.
Autor: Peter Huľo