Doma u Kvetoslavy Vajdelovej sú prekvapením sviatočného stola minútky. Nebojí sa pri ich príprave experimentovať.
Kvetoslava Vajdelová (43) z Bodorovej pracuje v reštaurácii Vyšehrad ako kuchárka asi rok, vo varení má však sedemnásťročnú prax. Doma jej s prípravou vianočných špecialít pomáha hlavne dcéra. V kuchyni ju však zaskočí aj jej manžel.
Kúpeľní hostia v Turčianskych Tepliciach vraj nemávajú špeciálne požiadavky, väčšinou sa uspokoja s jedlom z menu alebo si dajú pizzu. Doma sa však Kvetoslava nebojí experimentovať.
„Každý rok si vymyslím špeciálnu minútku z mäsa. Napríklad minulý rok som pripravila mäsko na prírodný spôsob s mangom, ktoré pustilo šťavu,“ prezradila nám svoj nápad. Akú špecialitu pripraví tento rok, ešte nevie. Okrem toho majú Vajdelovci na sviatočnom stole tradičné chody ako je vyprážaná ryba so šalátom, ale aj pečené kura či rezne. Nechýbajú makové opekance, oplátka s medom či kapustnica.
HALÁSZLE
Potrebujeme: lečo (670 g), zemiaky, cibuľu, olej, feferóny, soľ, mleté čierne korenie , mletú červenú papriku, vegetu, mrazeného kapra
Postup: Do stredne veľkého hrnca nalejeme asi 3 až 4 litre vody, do ktorej si dáme uvariť rybie hlavy, mlieče, plutvy, pridáme čierne, nové korenie (celé), bobkový list, soľ. Keď sú uvarené do mäkka, oberieme mäsko a vývar precedíme. Na rozpálenom tuku si zapeníme cibuľku, do ktorej pridáme feferóny, štipľavú papriku, zalejeme vývarom z kapra pridáme zemiaky, vegetu, lečo a varíme do mäkka. Pred dovarením naporcujeme kapra na podkovičky a dáme uvariť do pripravenej polievky. Do taniera položíme podkovičku kapra a zalejeme rybacou polievkou. Halászle je maďarská pikantná štipľavá polievka pekne sfarbená do červena. Podávame ju s chlebom alebo pečivom.