SUČANY. Súčasťou výstavy Vinum Laugaricio, ktorá sa konala v Trenčíne minulého týždňa, bola už tradične súťaž ovocných a obilných destilátov, ktorú organizátori nazývajú Spirit Laugaricio. Jej cieľom je prezentovať kultúru výroby a konzumácie destilátov, vytvárať súťaživé prostredie medzi výrobcami destilátov, zvyšovať ich kvalitu a zhodnotiť prácu pestovateľských páleníc, pestovateľov ovocia a ovocných liehovarov. Súťaž je zároveň nominačnou v rámci Národného salónu destilátov.
Pre Sučiansku domácu pálenicu je veľkým úspechom ocenenie Víťaz v kategórii jablkovice. Najlepšia jablkovica zo všetkých dodaných vzoriek od pestovateľov z páleníc zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska bola práve od sučianskeho pestovateľa Jána Pánisa. Zlatý diplom za slivovicu a strieborný za jahodovicu dostal aj ďalší Turčan Ivan Grilus, taktiež zo sučianskej pálenice.
„Zisk ocenení o to viac teší, že súťažné destiláty hodnotila hodnotiaca komisia zložená z uznávaných slovenských odborníkov. Verím, že tieto výsledky potešia a povzbudia pestovateľov z Turca, aby neváhali vypálenie svojho ovocného destilátu zveriť do rúk oceňovaných páleníc,“ povedal nám I. Grilus.